V & A - WANNEER MAG MIJN HOND LOS?
Do. 07 november 2013

MARCO STARINK - HONDENEXPERT - VRAAG & ANTWOORD

Henny maakte onlangs een match met hondje Pom. Gelukkig voelt Pom zich al na korte tijd behoorlijk op zijn gemak. Henny vraagt zich af hoe ze kan inschatten wanneer ze Pom los kan laten tijdens de boswandeling.

VRAAG

Hallo Marco,

Twee dagen geleden hebben wij via verhuisdieren een hondje geadopteerd, een markiesje van bijna vier jaar oud. Tot nu toe gaat alles helemaal goed. We vergeten bijna dat Pom natuurlijk nog niet helemaal aan ons gewend kan zijn, zo makkelijk is hij.
Nu zou ik graag weten hoe lang ik moet wachten voordat ik hem tijdens wandelingen in het bos los kan laten lopen.

Groet,
Henny Oorthuijsen

ANTWOORD

Hallo Henny,

wat ontzettend leuk dat je voor een volwassen herplaatser hebt gekozen via Verhuisdieren en wat een heerlijke beloning moet het zijn om na enkele dagen al vast te kunnen stellen dat Pom zich zo op zijn gemak voelt. Houd er echter rekening mee dat een herplaatste hond meestal eerst een paar dagen tot twee weken de kat uit de boom kijkt voordat oude (ongewenste) gewoontes boven water komen drijven.
 
Vertrouwen opbouwen
Of en wanneer het verstandig is om je hond los van de lijn te laten lopen verschilt per hond. Om te beginnen zal er sprake moeten zijn van een band tussen hond en eigenaar. Dit ontstaat doordat het onderlinge vertrouwen groter wordt. Dit kun je stimuleren door vaak en veel te wandelen met je hond en door hem tijdens de wandeling bezig te houden. Training afwisselen met spel is hiervoor heel geschikt. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Pom leert wat van hem verwacht wordt (=aandacht voor jou/netjes naast lopen/komen op commando etc.) en doordat je training afwisselt met spel zorg je er op een natuurlijke manier voor dat hij ervoor kiest om jou in de gaten te houden of bij jou in de buurt te blijven.
 
Loslaten zonder afleiding
Sommige honden hebben nooit echt geleerd om los van de riem te lopen of hebben juist geleerd dat als ze loslopen lekker hun 'eigen ding' kunnen doen. Dit zien we met name bij jachthonden en bij de zogenaamde 'vrijbuiters'. Dit zijn honden die hun plezier liever uit hun omgeving halen. Spelen met andere honden is voor dit soort honden belangrijker dan spelen met de eigenaar. Nu is er niets mis mee dat honden met elkaar spelen maar als je hond het leuker vindt om met andere honden bezig te zijn dan met jou als eigenaar, is de kans dat je hond de kuierlatten neemt natuurlijk aanwezig. Twijfel je hierover? Neem je hond dan eens mee naar een veilige plek waar je goed overzicht hebt. Een open plek in het bos zonder afleiding is bij uitstek geschikt. Op die manier kun je goed vaststellen in hoeverre je hond gewend is om in de buurt van de eigenaar te blijven. Dit geeft jullie letterlijk en figuurlijk de ruimte om elkaar te leren kennen.
 
Loslopen aan een uitrolriem
Een andere manier om erachter te komen of je hond los van de lijn kan lopen is door deze situatie na te bootsen met een uitrolriem. Neem de meest lichte variant zodat Pom zich een vrije hond waant. Bevestig het handvat van de uitrolriem aan je eigen riem zodat je je handen vrij hebt. Op die manier kun je Pom stimuleren (met wat lekkers of een speeltje) om zijn aandacht bij jou te houden. De lijn is dan enkel een controlemiddel voor het geval hij plotseling de benen zou willen nemen.

Met vriendelijke groeten,

Marco Starink

Marco Starink is een ervaren hondengedragsdeskundige en ambassadeur van Verhuisdieren.nl. Heb je een hondenvraag voor Marco? Klik dan op de link hieronder. Hij geeft je graag advies.

STEL HIER JE VRAAG AAN MARCO

Marco Starink
 Permalink    
Aantal reacties: 0 toon reacties toevoegen reactie
MIJN HOND SPRINGT STEEDS OP DE BANK
Vr. 12 april 2013

MARCO STARINK - HONDENEXPERT - VRAAG & ANTWOORD


Marco Starink is een ervaren hondengedragsdeskundige en ambassadeur van Verhuisdieren.nl.
Heb je een hondenvraag voor Marco?
Klik dan op de link hieronder.
Hij geeft je graag advies.


STEL HIER JE VRAAG AAN MARCO

VRAAG VAN ANN:

Hallo Marco,

onze hond springt op de vensterbank en ligt op de bank als wij er niet zijn. Nu leggen we allerlei spullen op de bank als we weg gaan. De planten liggen omver of zijn verschoven zodra we thuis komen. Hoe kunnen we dit afleren? Als we thuis zijn doet ze dit niet.

Mvg, Ann van den Hout

ANTWOORD MARCO:

Hallo Ann,
Bedankt voor je vraag over het gedrag van je hond. Je stelt twee zaken aan de orde die los van elkaar bekeken kunnen worden maar ook iets met elkaar te maken kunnen hebben.

Hond op de bank
Honden die op de bank liggen, doen dit vaak om uiteenlopende redenen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • de bank ligt fijner dan zijn of haar deken of kussen

  • de hond heeft geurcontact via de bank met de eigenaar(s) tijdens hun afwezigheid

  • de hond geeft zichzelf een gevoel van controle door op een eersterangs plaats te zitten, de hond plaatst zichzelf op een (fysiek) hoge positie om goed te kunnen overzien wat er buiten allemaal gebeurt.

Moeite om alleen thuis te zijn?
Misschien heeft je hond wat moeite om alleen thuis te zijn? Dit kan voor wat  onzekerheid, stress en opwinding zorgen. Dit kan verklaren waarom ze op de bank gaat liggen tijdens jullie afwezigheid. Het maken van contact met jullie geur op de bank kan de onzekerheid iets wegnemen. Maar zoals je kunt lezen is er in dit soort gevallen ook vaak sprake van stress. Hierdoor kan je hond eerder geïrriteerd zijn. Dit kan weer verklaren dat je hond blaft naar alles en iedereen die voorbij je huis loopt. Ik ga er voor het gemak eventjes vanuit dat hier sprake van is omdat de planten in de vensterbank vaak verschoven staan zodra jullie thuis komen. Dit kan natuurlijk ook komen doordat de hond buiten wil kijken om te zien waar jullie blijven.
In alle opwinding worden planten omver gegooid. Ik kan natuurlijk niet zeker zijn dat dit het geval is maar het zou een logische verklaring voor het ongewenste gedrag zijn.

Honden die zich vervelen
Verveling kan hierin natuurlijk ook meespelen. Je hond kan het immers een interessant spel vinden om zich met voorbijgangers te bemoeien. Op die manier geeft je hond zichzelf een specifiek gevoel van controle over haar omgeving. Ze zal immers denken dat voorbijgangers weglopen dankzij haar inzet. Dat de planten worden omgegooid kan voor je hond een extra bonus zijn (graven in de potaarde?) of slechts het gevolg van haar acties.

Gedrag afleren bij je hond
Je hond ligt tijdens jullie afwezigheid niet op de bank om jullie te pesten. Voor haar heeft het een functioneel karakter. De hond doet dit dan ook alleen als jullie niet thuis zijn. In deze situatie is het gedrag ontstaan. En als je niet aanwezig bent dan kun je de hond ook geen ander gedrag aanleren. Je kunt echter wel voorkomen dat de hond haar bestaande gewoontes vertoont. Om dit te doen zul je de omgeving van je hond wat moeten veranderen en goede alternatieven moeten bieden.

In jouw geval kun je het volgende eens proberen:

  • Leg de hond tijdens afwezigheid in een andere kamer. Kies voor een goed afgesloten en overzichtelijke kamer. Zorg voor een fijn kussen met voldoende afleiding. Denk hierbij aan een voedselballetjes gevuld met brokjes of een met vlees gevulde Kong. Het gaat er in ieder geval om dat je hond wat te doen heeft.
  • Plak ramen tot op zichtniveau van je hond af met ondoorzichtige plakfolie. Dit voorkomt dat je hond geconfronteerd wordt met voorbijgangers. Dit kan de motivatie wegnemen om rechtop in de vensterbank te staan om vervolgens planten om te gooien en te verschuiven.
  • Neem met een camera het gedrag van je hond op. Op die manier kun je vastleggen hoe het gedrag van je hond zich ontwikkelt tijdens jullie afwezigheid. Dit is ook handig als er later professionele hulp wordt ingeschakeld.
  • Zorg voor een alternatieve oplossing tijdens lange afwezigheid. Honden zijn niet gemaakt om regelmatig langdurig alleen te zijn. De ene hond gaat hier gemakkelijker mee om dan de andere. Schakel een oppas in of breng je hond naar een dagopvang als je hond moeite heeft om alleen te zijn.


Hopelijk lukt het om met behulp van mijn antwoord aan de slag te gaan. Lukt dit niet? Neem dan eens contact op met een hondengedragstherapeut die jullie situatie persoonlijk kan beoordelen. Je vindt een professional bij jou in de buurt via tinley.nl

Opmerking: dit antwoord is specifiek van toepassing op de erboven vermelde vraag en is en is bedoeld om de eigenaar van de hond te motiveren en op weg te helpen naar een oplossing. Op basis van het ontbreken van informatie kan een antwoord van Marco niet volledig zijn.

Marco Starink
 Permalink    
Aantal reacties: 2 toon reacties toevoegen reactie

05-01-2017 | Jonckheere
Hond sprinkt steeds op de bank als we thuis zijn

05-12-2014 | Jonckheere

AGRESSIE NAAR ANDERE HONDEN
Vr. 15 februari 2013

MARCO STARINK - HONDENEXPERT


Marco Starink is een ervaren hondengedragsdeskundige en ambassadeur van Verhuisdieren.nl. Heb je een vraag over het gedrag van je hond? Klik dan op de link hieronder.
Marco geeft je graag advies.


STEL HIER JE VRAAG AAN MARCO

VRAAG VAN MARC:
Onze kay ( golden retriever 1.5 jaar oud ) is zeer agressief richting andere reutjes (voor al witte mannetjes) eerst alleen tegen grote maar nu ook richting kleinere honden. nu hebben wij al van alles geprobeerd. diverse riemen , chemische castratie , gedrags kundige enz enz. niets helpt, nu wil ik een pets safe band (e-collar) kopen maar hoor diverse antwoorden. wat nu te doen .. ps , dit probleem is ontstaan toen hij een half jaar oud was en toen aan gevallen is ( lees gebeten ) door een andere grote reu.  


Marc de Jong

ANTWOORD VAN MARCO:
Hallo Marc,
Wat een ontzettend vervelend probleem. Ik kan me goed voorstellen dat dergelijk gedrag bij je hond je als eigenaar erg onzeker kan maken. En zeker als je bedenkt dat je al het één en ander geprobeerd hebt om dit gedrag bij je hond te veranderen.

Traumatische ervaring
Als een hond op jonge leeftijd op een hardhandige manier wordt belaagd door een soortgenoot dan kan dit een behoorlijke impact maken op hem. Als de belager buitensporig veel geweld en agressie toepast en niet meer reageert op kalmerende- en/of deemoedige signalen van de belaagde hond dan is de kans op een traumatische ervaring erg groot. Dit geldt zeker voor jonge honden omdat ze vaak nog onvoldoende ‘buffer’ hebben opgebouwd met uitgesproken positieve ervaringen met andere honden. De kans dat ze door een dergelijke ervaring iedere (grote of kleine) hond wantrouwen is hierdoor groot. We spreken dan over generalisatie. Dit proces speelt zich waarschijnlijk ook af bij jouw hond. Immers, de agressie richt zich niet enkel meer op grote witte honden maar nu ook op kleinere honden.

Vechten of vluchten?
Zodra Kay nu een hond tegenkomt die voldoet aan het beeld van zijn belager dan breekt er grote paniek uit. Door angst en stress worden er grote hoeveelheden stresshormoon (adrenaline en cortisol) geproduceerd. Hierdoor raakt het lichaam in een compleet andere staat waardoor het beter om kan gaan met het acute gevaar. Bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de spieren worden aangespannen en de zintuiglijke waarneming wordt scherper. Deze reactie noemen we ook wel de ‘fight-, flight- or freezeresponse’. Dit is een beschermend gedragssysteem dat ervoor zorgt dat een individu kan overleven. In het geval van je hond kan deze dus agressie vertonen, vluchten of verstarren. Dit laatste gebeurt zelden in een dergelijke situatie. Je zult begrijpen dat honden die aan de riem zitten weinig keuze hebben. Dat is ook gelijk de reden waarom aangelijnde honden sneller agressief gedrag zullen vertonen  dan honden die los lopen.

Van alles geprobeerd
Nu geef je aan dat je van alles hebt geprobeerd om het gedrag van je hond te veranderen. Van speciale lijnen tot lichamelijke ingrepen en van gedragsdeskundigen tot aan dingen die ik waarschijnlijk niet eens wil weten… Hoe denk jij dat je hond deze regelmatige verandering van beperking heeft ervaren? Zou het hem als onzekere en bedreigde hond steun hebben geboden? Ik denk van niet. De meest gemaakte fout bij agressief gedrag is dat de eigenaar (maar ook vaak de onervaren hondentrainer/gedragsdeskundige etc.) zich met hun vermeende oplossingen richten op het vertoonde gedrag. Oplossingen liggen dan ook meestal in de sfeer van het in- of beperken van agressief gedrag. Maar deze agressie maakt juist onderdeel uit van het gedragssysteem van de hond. Hiermee wordt de stress bij je viervoeter nog groter. Dit komt omdat jouw ‘bemoeienis’ met zijn gedrag hem nog onzekerder maakt. En een toename van stress betekent een toename in agressie. Ik hoop dat je deze link kunt leggen en ook begrijpt dat jij als eigenaar onderdeel uitmaakt van het gedrag van je hond.

Elektronische halsband
Het gebruik van een elektronische halsband bij een angstige- en agressieve hond is zeker geen oplossing. Het eerder genoemde gedragssysteem zal nog steeds in werking treden zodra Kay wordt geconfronteerd met voor hem beangstigende honden. Op het moment dat agressief gedrag hem moet helpen om grip op zijn omgeving te krijgen, zal de band in werking treden om je hond een schok toe te dienen. Dit kan voor je hond twee dingen betekenen:
    1.    In het meest gunstige geval zal je hond verdoofd zijn door endorfines die zijn vrijgekomen en weinig last ondervinden van de elektronische halsband. Meestal draait de eigenaar het spanningsniveau dan naar maximaal omdat de hond “nu eenmaal gecorrigeerd moet worden” nietwaar?
    2.    In het ongunstige geval zal je hond de opdonder die hij krijgt van de elektronische halsband associëren met de aanwezigheid van zijn belager. De halsband treedt namelijk alleen op zodra Kay geconfronteerd wordt met voor hem beangstigende honden. Hierdoor kan en zal het stressniveau bij je hond helemaal naar eenzame hoogte stijgen. Er is dan geen weg terug meer.

Motivatie veranderen
Ik vertelde je al dat alleen het inperken van zijn gedrag contraproductief werkt. Een oplossing vind je in een combinatie van het veranderen van de reden waarom je hond dit agressieve gedrag vertoont samen met het aanleren van goede alternatieve gedragingen. Het gaat er namelijk om dat je hond nieuwe zekerheden weet te verwerven. Het komt er kort gezegd op neer dat je hond weer stapsgewijs moet leren dat grote witte honden hem niet per definitie zullen belagen. Hiervoor worden specifieke trainingstechnieken gebruikt uit de gedragstherapie. Voorbeelden hiervan zijn ‘systematische desensibilisatie’ en ‘successieve approximatie’ (ook wel shaping genoemd) maar er zijn ook andere methoden om je hond opnieuw te conditioneren. Je verandert hiermee zowel het beeld dat jouw hond heeft over andere honden maar ook zijn gedrag richting andere viervoeters.

Gecertificeerd hondengedragstherapeut
De beste stap die je nu kunt nemen is om een gecertificeerd hondengedragstherapeut uit te nodigen. Je schreef al dat er iemand bij je is langs geweest. Echter, ik word regelmatig geconfronteerd met zogenaamde ‘experts’ op het gebied van hondengedrag die hun kennis van televisie halen. Het gaat in dit geval om achterhaalde methodes die zich enkel richten op het vertoonde gedrag. Ik hoop dat ik je duidelijk heb kunnen uitleggen dat agressie hiermee niet wordt opgelost.
Neem eens contact op met de Nederlandse vereniging van gedragstherapeuten voor honden via tinley.nl. Zij werken met gecertificeerde professionals door het hele land en ik ben ervan overtuigd dat zij jou en je hond uit deze vicieuze gedragsspiraal kunnen halen.

Veel succes toegewenst!

Marco Starink
Hondengedragscoach

Marco Starink
 Permalink    
Aantal reacties: 1 toon reacties toevoegen reactie

06-10-2013 | Jonckheere
Acceptabel verhaal, mooi. Mijn probleem is een teef van bijna 1 jaar. Ongelofelijk tolerant naar kinderen en grote en kleine honden, tot 9 maanden. Ineens vindt ze niet alle honden meer geweldig. Blaft en gromt ze boos op afstand, en daagt sommige honden, groot of klein, uit om te knokken, soms ook als de hond al vrolijk is besnuffeld is. Er is geen tijd of voorkeur, het ras maakt niets uit, en soms tolereert ze de hond een volgende keer wel. Hoe reageer ik als baas op dit gekke gedrag. Voor kinderen blijft ze geweldig.

HOE CREEER IK LOYALITEIT BIJ MIJN HOND?
Di. 08 januari 2013

MARCO STARINK - HONDENEXPERT


Marco Starink is een ervaren hondengedragsdeskundige en ambassadeur van Verhuisdieren.nl. Heb je een vraag over het gedrag van je hond? 

STEL DAN HIER JE VRAAG
Marco geeft je graag advies.


VRAAG VAN INGE

Inge: 'Ik ben vandaag met mijn dochter bij Ploffie geweest. Een van mijn matches op verhuisdieren.nl!

 Na een wandeling waartijdens de hond zeer goed op ons reageerde bemerkte ik al dat het beestje een sterke band heeft met de eigenaresse. Ik weet dat een hond (in principe) loyaal is aan de hand die hem leidt, voert en beschermt.
 Bij thuiskomst in de persoonlijke ruimte van het beestje viel op dat er een verandering plaats vond in de hond.
 Thuis probeerde het beestje de baas te spelen!
 Mijn 21 kilo zware dochter werd om bereden door de hond. 
Bij berispen voor de baas liet het beestje met een jankbede horen het er toch niet helemaal mee eens te zijn.

 Wel nu is mijn vraag, hoe kan ik het beste dit gedrag de kop indrukken?

'

ANTWOORD MARCO STARINK

Hallo Inge, 

ik kan me voorstellen dat je met deze vragen rondloopt. In je formulering bespeur ik een aantal wijdverspreide aannames die best wat duiding kunnen gebruiken. Je stelt dat een hond (zij het in principe) loyaal is naar diegene die hem voedt, leidt en beschermt. Dat is niet zonder meer waar. Honden zijn loyaal aan diegene die werkt met de hond en zich voorspelbaar gedraagt. Het bieden van een duidelijke en consequente leiding is hier een belangrijk onderdeel van. Daarbij moet tevens worden opgemerkt dat de omgeving voor de hond een sterke mate van voorspelbaarheid moet hebben. Hierdoor krijgt de hond een gevoel van controle en zal de neiging om manipulerend, overheersend, dominerend (kies uw woord) gedrag te vertonen. 

In de praktijk betekent dit dat goed gesocialiseerde honden, afkomstig van stabiele ouderdieren, waar voldoende mee gewerkt wordt (training, beweging, uitdaging m.b.v. spel etc.) de minste kans hebben om afwijkend gedrag te vertonen.

Het feit dat de hond dit gedrag naar je kind vertoonde kan op meerdere manieren worden uitgelegd. Het kan zijn dat de onvoorspelbaarheid van een klein kind de hond wat onzeker maakte. Dit geldt met name voor honden die geen kinderen gewend zijn en/of negatieve ervaringen met kinderen hebben meegemaakt. Doordat de omgeving voor de hond minder voorspelbaar werd, kan de hond controlerend gedrag vertoond hebben. Merk hierbij op dat de actie van de hond niet zozeer tegen je kind was gepland maar meer om zichzelf een gevoel van controle te verschaffen. 

Stel dat je kiest om deze hond te adopteren? Dan doe je er verstandig aan om ervoor te zorgen dat je dochter haarzelf voorspelbaar opstelt. Dit is minder ingewikkeld dan het lijkt. Ze kan de volgende dingen doen (uiteraard altijd onder begeleiding):

  • Zich rustig en niet opdringerig naar de hond gedragen. Laat de hond de eerste dagen liever met rust zodat ze in staat wordt gesteld om te leren dat een kind in huis niet direct een bedreiging vormt.
  • Zodra de hond op onderzoek uitgaat en zich op een normale en niet opdringerige manier interesseert voor het kind, beloon de hond dan. Jij als eigenaar bent hier mede verantwoordelijk voor. Stimuleer de hond om normaal gedrag te vertonen. Laat de hond bijvoorbeeld zitten in nabijheid van het kind. Voor dat soort momenten is het daarom handig dat er sprake is van een beloningsgerichte trainingsmethode. Dwang en mentale druk kunnen de hond onzeker maken terwijl een leuke en/of lekkere beloning de emotie van de hond op een positieve manier beïnvloedt. En als je de leer van de klassieke conditionering kent, weet je dat deze positieve emotie afstraalt naar de omgeving waarin de hond zich bevindt. Gehoorzaamheidstraining is dus een middel en geen doel op zich wat ervoor zou zorgen dat eventuele onderhuidse problemen 'als sneeuw voor de zon' doen laten verdwijnen.
  • Neem je dochter regelmatig mee uit wandelen. Wellicht vindt de hond het leuk om spelletjes te spelen. Laat deze dan liever buitenshuis plaatsvinden i.p.v. binnenshuis. Het verstoppen van balletjes of andere waardevolle speeltjes is een leuk en veilig spel. Laat de hond maar lekker zoeken. Hier wordt ze mentaal lekker moe van en ze leert dat je dochter deel uitmaakt van haar spel zonder dat ze een mogelijke bedreiging vormt.

Mocht het nu toch gebeuren dat je hond dit gedrag vertoont? Roep haar dan bij je. Wees hierin duidelijk zonder agressief of opgewonden te raken. Stuur haar vervolgens naar haar plaats en beloon haar zodra ze dit doet. In het zeldzame geval dat je hond dit gedrag blijft vertonen, raad ik je aan om een hondengedragstherapeut bij je thuis uit te nodigen om de situatie te beoordelen.

Met (dier)vriendelijke groeten, 


Marco Starink - 
Hondengedragscoach

LEES HIER ALLE BLOGS VAN MARCO STARINK

Marco Starink
 Permalink    
Aantal reacties: 0 toon reacties toevoegen reactie
DEEL 3 - HOE LEER IK MIJN HOND ALLEEN ZIJN?
Za. 15 december 2012

MARCO STARINK - HONDENEXPERT

Marco Starink is een ervaren hondengedragsdeskundige en ambassadeur van Verhuisdieren.nl. Heb je een probleem of een vraag over het gedrag van je hond?  Marco geeft je graag advies.

Lilian heeft een vraag over de hond van haar ouders. Als hij alleen is stopt hij niet met blaffen.

LEES HIER DEEL 1 en 2 VAN MARCO'S ADVIES AAN LILIAN

VERVOLG ADVIES AAN LILIAN:


Echt alleen zijn
De hond kan niet alleen thuis worden gelaten voordat de eerder genoemde stappen genomen zijn. De hond moet relaxed kunnen verblijven in zijn speciaal hiervoor gecreëerde ruimte. Spelen met zijn speeltjes en/of slapen tijdens jullie aanwezigheid  zijn goede graadmeters hiervoor. Dit kan in de praktijk echter wel eventjes duren voordat het zover is.

Professionele begeleiding
Nu je wat meer weet over de begeleiding van een volwassen hond die niet gewend is om alleen te zijn, kan het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Natuurlijk doe ik mijn best om je vraag zo compleet als mogelijk te beantwoorden. Toch wil ik benadrukken dat iedere hond een eigen individu met een eigen karakter en eigen motivaties is. Dit maakt gedragsproblemen bij honden vaak complexer dan je in eerste instantie zou zeggen.

Kijk eens op www.tinley.nl voor een hondengedragstherapeut bij jou in de buurt. Zij werken met hondenprofessionals door het hele land en bieden persoonlijke begeleiding. Zij kunnen op basis van hun ervaring en bevindingen met een andere oplossing komen dan dat ik hier beschreven heb.

Marco Starink
 Permalink    
Aantal reacties: 0 toon reacties toevoegen reactie

 

 

VGV
Voordelen
Adoptietips