Hondenhalsband

Wat is de ideale halsband voor mijn hond?
De keuze van de ideale halsband hangt helemaal af van jouw hond. Heb je een kleine hond of is je viervoeter groot, is hij jong, oud, speels of rustig? Houdt hij ervan om in het water te spelen, ga je vaak in het donker op pad? Voor iedere hond is er een halsband die goed past bij zijn/haar gedrag.

Een halsband moet niet te strak en niet te los zitten. Tussen de halsband en de nek moet je met gemak twee vinger kunnen steken. Als de halsband te ruim is, kan je hond ontsnappen wanneer dit niet gewenst is. Neem voor je tot aanschaf van een halsband overgaat, dus eerst de nekmaat van je hond op.

In sommige gevallen is een tuigje beter dan een  halsband, vooral voor rassen met een dikkere nek of kleine hondjes die een gevoeligere luchtpijp hebben. Er bestaan speciale uitrustingen voor onberekenbare en baldadige honden, waarbij de lijn zo aan het tuig kan worden aangebracht dat er bij een onverwachte beweging geen spanning op de nek komt te staan.

Uit welke halsbanden kan ik kiezen?
De keuze van halsbanden is enorm groot. Kies echter altijd eerst voor veiligheid en dan pas voor het esthetische aspect! Een halsband met een duidelijke zichtbare kleur, eventueel nog voorzien van een reflecterende band, zal het weggebruikers makkelijk maken om je hond ook in het donker te zien.

De meeste hondenhalsbanden zijn gemaakt van nylon of leer. Voor een hond die niet al te hard trekt tijdens de wandeling, zijn deze halsbanden ideaal.

Is jouw hond echter dol op water, dan kun je beter voor een halsband van nylon kiezen. Nylon halsbanden zijn er in allerlei kleuren en verschillende prints. Synthetische materialen kunnen echter wel huidallergieën veroorzaken. Er zijn ook halsbanden van stof te krijgen. Deze zijn soepel, licht, maar gaan ook minder lang mee dan halsbanden van nylon of leer.

Gebruik voor een pup geen metalen riem, maar een licht nylon of stoffen riempje. Met een metalen riem of slipketting kun je relatief harde correcties geven; een pup kun je juist beter gevoelig houden zodat hij leert op een zachte correctie te reageren.

Loopt jouw hond het liefst op de onverharde paden en snuffelt hij graag tussen struiken en op plaatsen waar jij hem/haar niet kunt volgen, dan is een hondenlijn of afrollijn wellicht een optie. Deze hondenlijnen kun je uittrekken op de momenten dat je je viervoeter wat meer ruimte wilt geven en vastzetten wanneer hij/zij dichtbij moet blijven. Hondenlijnen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, maar zijn het meest geschikt voor kleine tot middelgrote honden.

DOOR IRENE VAN EIJK

Hondenhalsband-Hunter
Hondenhalsband-Karlie
Hondentuigje
Hondenhalsband-Karlie Ranger
Hondenhalsband-Heim
Hondenhalsband-Bellomania