Eerste hulp bij opvang straathond

De vraag naar honden uit het buitenland wordt steeds groter. Dit betekent dat stichtingen steeds meer honden van straat kunnen redden. Om ze te kunnen matchen aan hun ideale baasje, is het echter essentieel dat de dieren bij een gastgezin in Nederland verblijven.

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
04-04-2018

Gastgezin zijn is ontzettend dankbaar werk. Je neemt een hondje op in je gezin dat mogelijk nog angstig is, compleet onwetend hoe een huiselijk leven er aan toe gaat. Maar met veel geduld, rust en regelmaat wennen de dieren meestal vrij snel en kan het genieten beginnen. Als gastgezin ben je getuige van een prachtige transformatie van een hond met een zwaar verleden naar een dankbaar, ontspannen en gelukkig dier. 

Buitenlands hondje met rugzakje

Om dat voor elkaar te krijgen is het wel belangrijk dat je als (tijdelijke) baas weet hoe je met een hond uit het buitenland omgaat. “Het verschilt waar het dier vandaan komt. Een hond uit Spanje heeft over het algemeen een groter jachtinstinct. Een hondje uit Roemenië bijvoorbeeld heeft vaker angsten voor mensen. Maar hoe je het ook went of keert, een hondje uit het buitenland heeft altijd een rugzakje. Ze komen tenslotten uit een andere cultuur”, waarschuwt Ulrike Meder, hondengedragsdeskundige bij Dogrelate en gespecialiseerd in honden uit het buitenland. 

“Het straatleven zit in de genen. Straathonden hebben een sterker instinct; ze zullen zelfstandiger zijn. Eigen beslissingen willen maken; ze zullen alles doen om te overleven. Als opvanger of nieuwe baas van een straathond moet je je dat heel goed realiseren. Doordat ze dichter bij moeder natuur staan, zullen zij wat minder kneedbaar zijn. Dat hoeft niet erg te zijn, het kan zelfs heel mooi zijn. Maar het is wel belangrijk dat de nieuwe baas zich dat realiseert en dat oergedrag respecteert.”

“Als je een hond van de straat in huis krijgt, zal het dier eerste ontzettend moeten wennen aan ons huiselijke ritme. De eerste prioriteit is het dier voldoende voer te bieden en een veilige plek. De overlevingsdrang moet er langzaam uit slijten. Het dier moet leren dat het niet meer voor zichzelf hoeft te zorgen en dat jij er bent om hem veilig te houden.”

Ten tweede is het belangrijk de hond in balans te krijgen. Dus naast voer en veiligheid, moet de hond ook voldoende werkaanbod hebben en zich niet gaan vervelend. Dus voldoende beweging, maar ook af en toe laten ‘werken’ voor zijn eten.

Rust en ritme voor buitenlandse hond

Rust en ritme is sleutel bij het wenproces. Een hond is er enorm bij gebaat als hij op een gegeven moment weet wat er gaat gebeuren. Dus op vaste tijdstippen wandelen, eten en rusten. “Gastgezin zijn is mooi en dankbaar, maar het vraagt ook wel wat. Het eigen belang moet even op een laag pitje. Een hondje uit het buitenland is over het algemeen niet meteen dat trouwe maatje en die knuffelkont die wij graag hebben in een huisdier. Het is belangrijk dat het dier de tijd krijgt om op zijn eigen tempo te wennen aan ons dagelijks leven.” 

“Dat betekent ook dat we terughoudend moeten zijn met het geven van affectie. Honden snappen onze manier van liefde geven niet. Het kan ze onzeker maken en dat kan dan weer gedragsproblemen in de hand werken. Duidelijkheid en structuur is in het begin belangrijker dan knuffels.”

Ervaring met honden is pre

Ervaring met honden en hondengedrag is wel een pluspunt bij het opvangen van honden uit het buitenland. Dat helpt je namelijk vroegtijdig eventueel probleemgedrag te signaleren. Hoe eerder je daar als nieuwe baas mee aan de slag gaat, hoe sneller het op te lossen is. 

“Wij vinden het bijvoorbeeld vervelend als een hond veel blaft. Maar in de op straat of op een erf is het normaal gedrag en soms zelf noodzakelijk. Het is een waarschuwingssysteem aan elkaar. Als je dat gaat afstraffen, bestraf je natuurlijk gedrag. Wees daar voorzichtig mee!”, waarschuwt Ulrike. 

Honden uit het buitenland zullen hun nieuwe baas testen op geduld en consequentie. En elk dier heeft weer nieuwe uitdagingen. Dat maakt dat het fosteren van honden uit het buitenland ook nooit hetzelfde of saai zal zijn. “Het is ontzettend dankbaar werk en het is een prachtige leerschool over hondenpsychologie!” 

Magazines De Buitenlandse Hond

Verhuisdieren heeft twee magazines uitgebracht met daarin alles over de Buitenlandse Hond. Adviezen bij probleemgedrag, ervaringsverhalen en leuke informatie. Ze zijn hier gratis te downloaden en het laatste exemplaar is ook op papier te bestellen in onze webshop.