Elke kat verdient Hersenwerk!

Ken je de standaard uitdrukkingen “een hond heeft een baas en een kat heeft personeel” of “katten zijn eigenwijs en kun je niets leren”? Nou, dan heb ik wat leuks voor je! 

Kattenexpert Marleen van Baal
12-05-2018

Een kat leert op dezelfde manier als een hond. Dat betekent dat je een kat dus een heleboel kunt leren! Dat betekent ook dat je met je kat echt kunt samenwerken. Wat kun je dan samen doen? Hersenwerken!

Wat? Ja, Hersenwerken! Hersenwerken is heel simpel gezegd niets anders dan voertjes zoeken op verschillende ondergronden, op en in verschillende materialen en in en tussen allerlei voorwerpen. 

Binnenkat vermaken

In Nederland zijn er veel katten die niet naar buiten kunnen of mogen. Een kat die alleen maar binnen leeft, mist een heleboel interessante informatie. Denk aan al die verschillende geuren die een kat buiten kan opsnuiven. Bovendien kan het binnenleven behoorlijk saai zijn en ligt verveling op de loer. Altijd maar dezelfde omgeving, dezelfde speeltjes. Daarnaast zijn katten sociale dieren en hebben ze behoefte aan contact. Kun je voorstellen hoe zij hun dagen slijten als de eigenaren ook nog veel van huis zijn…

Een kat heeft van nature behoefte aan ontdekken, bewegen, zoeken en jagen. Krijgt hij dit niet, dan kan dat veel stress opleveren. 

Kat hersenwerk

Een kat moet rustig wennen aan Hersenwerk. FOTO: SASKIA BLOK

Met Hersenwerken stimuleer je jouw kat op veel manieren. Je kat moet nadenken hoe hij een voertje kan bemachtigen. Hij mag zelf bepalen hoe en hoe snel hij dat doet. Hierdoor komt je kat in beweging, gaat hij zoeken en ontdekken. Het creatieve vermogen van je kat wordt flink aangesproken. Denk ook eens aan de zintuigen als geur, smaak, zicht, voelen; alles wordt gestimuleerd door het Hersenwerk!

Samen puzzelen

Bij Hersenwerk puzzel je samen. Dus jij en je kat zijn sámen bezig met een puzzel. Jij verzint steeds de volgende stap en je kat gaat op zoek naar de brokjes. Ondertussen houd jij in de gaten of je kat de puzzel nog snapt en er plezier in houdt. Zo werken jullie meteen aan de onderlinge band. Dit is wat een kat ook zeer zal waarderen aan Hersenwerk; hij wil graag verbonden met zijn mensen. Je zult trouwens versteld staan hoe jij en jouw kat elkaar beter gaan leren kennen!

Wat heb je nu eigenlijk nodig voor Hersenwerk? Nou, dat is dus zo leuk, eigenlijk kun je met allerlei materiaal wat je in huis hebt gewoon aan de slag! Wat denk je van: de koker van een toiletrol, de koker van een keukenrol, een platte doos, een handdoek, bakjes, tassen, plantenpotjes… eigenlijk kan alles Hersenwerk zijn. Maar ook natuurlijke materialen zoals bladeren, gras, dennenappels en kastanjes. Kies wel materialen die veilig voor je kat zijn en die geen giftige stoffen bevatten, scherpe randen hebben of van heel klein materiaal zijn in verband met inslikgevaar.

Eenvoudig beginnen met Hersenwerk

Nu is het zo dat de meeste katten hun eten gewoon in een bakje krijgen. Dus je zult je kat moeten laten wennen aan Hersenwerk. Begin daarom met eenvoudige puzzels. Bijvoorbeeld een doos met propjes papier waartussen lekkers verstopt is. Of brokjes in bakjes zodat je kat kan zoeken waar het ligt, om het er vervolgens uit te hengelen. Als je kat begrijpt wat de bedoeling is, kun je steeds verder uitbreiden in materiaal. Je zult merken dat je kat al snel heel nieuwsgierig wordt en steeds zelfverzekerder op zoek zal gaan!

Marleen van Baal HersenwerkBen je nieuwsgierig geworden? Volg dan onze Facebookpagina Hersenwerk voor de kat. Meerdere keren per week plaatsen we tips en ideeën. En als je echt geïnspireerd wil raken, word dan lid van onze interactieve Facebookgroep waar kattenliefhebbers leuke ideeën met elkaar delen. We ontmoeten je graag en je kat zal je dankbaar zijn!