Grasaar-alarm!

In de zomermaanden vanaf half juni tot en met augustus vormen de wilde grassoorten grasaren. Een grasaar of ook wel kruiper genoemd, heeft aan één kant een scherpe punt die gemakkelijk door de huid heen prikt. Door zijn vorm kan de aar alleen maar vooruit en dus dieper in het lichaam van de hond terrechtkomen. Ze steken zich letterlijk door de huid heen en kunnen voor zeer ernstige klachten zorgen. 

Vachtexpert Diana Leeuwe
27-06-2020

Ontsteking

Als zo’n grasaar opgelopen is tijdens de wandeling buiten en zich door de hondenhuid steekt, ziet het lichaam dit als een vreemd voorwerp (corpus alienum) en zal er op reageren met een ontstekingsreactie. Er vormt zich een abces met pus rondom de plaats van de grasaar. Dit is een pijnlijke dikte (ontsteking / abces) met vaak in het midden een zachtere plek of een gaatje. Je ziet een soort grote bloederige blaar ontstaan.

Als de hond een grasaar in zijn poot krijgt, zal hij bijna onophoudelijk gaan likken aan de tenen. De aren steken vaak onder de voet naar binnen of tussen de tenen en kruipen zo omhoog naar boven. Ze kunnen er ook aan de bovenkant weer uitsteken uiteindelijk.  

Lang niet altijd bevindt de grasaar zich nog op de plaats van de bloederige blaar. De grasaar kan inmiddels onder de huid naar een andere plaats in het lichaam zijn getrokken (kruipen) óf door de hond eruit gelikt zijn. Bij een van mijn trimhondenklanten was de grasaar op de plaats van de oksel in de huid gestoken en verder gekropen tot aan de lies! Daar is het via een groot abces er gelukkig weer uitgekomen en kon de wond met veel verzorging genezen. 

Oren, poten en ogen

Na het wandelen kunnen de grasaren makkelijker blijven hangen in de harige hondenvacht. Let dus goed op en als u ze in de vacht ziet zitten, haal ze dan zorgvuldig weg, zodat ze niet op gelikt worden en in de keel van de hond verder kunnen irriteren. 

Grasaren of kruipers hebben een voorkeur voor ogen, oren en poten. Zie je je  hond veel schudden, krabben of likken op een bepaalde plek, check dan altijd of je geen van bovenstaande klachten ontdekt. Anders adviseer ik je toch om snel een dierenarts te bezoeken.