Impact op hond in nieuwe gezinssituatie

Als de samenstelling van een huishouden verandert, kan dat gevolgen hebben op het gedrag van een hond; hij of zij is namelijk een onderdeel van het gezin.

Hondenexpert Nienke Oort & Ulrike Meder
05-09-2016

Neem als voorbeeld het stel Karin en Ed. Ze hebben zes jaar geleden herder Lola samen aangeschaft en ontzettend veel met haar getraind en tijd doorgebracht. Tot er een dochter komt en het stel later onverhoopt uit elkaar gaat. De liefde voor Lola is er niet minder om, maar het dier zit noodgedwongen veel alleen thuis, begint daardoor te stresslikken en uit te vallen naar andere honden als Karin met haar dochter en Lola gaat wandelen.

Enkeltje asiel

“Lola ‘bewaakt’ de kleine en Karin, maar dit is geen gewenst gedrag”, begint hondengedragskundige Ulrike Meder. “Maar het is wel te verklaren. Lola is veel aandacht gewend en ineens moet ze die delen met een kindje en is ze veel alleen thuis omdat de baasjes uit elkaar zijn. Het gedrag van de hond verergert alleen maar en Karin en Ed zien eigenlijk geen andere uitweg dan een enkeltje asiel.”

Het stel maakt een klassieke fout in de poging het probleem op te lossen; de situaties waarin de viervoeter het ongewenste gedrag vertoont, vermijden. “In Lola’s geval betekent dit andere honden ontwijken, dus geen contact meer met soortgenoten. Ze verleert de hondentaal en wordt steeds minder sociaal. De hond raakt uit haar natuurlijke balans en dat resulteert vaak in onzeker gedrag (uitvallen, blaffen, vechten of vluchten). Dat is juist wat je niet wil bereiken”, legt Ulrike uit.

Liever niet de hond herplaatsen

Ondanks de ‘onjuiste oplossing’ van de eigenaren, blijft het doel de hond bij het gezin te laten; dat is wat ze al zes jaar kent en waar ze normaliter het gelukkigst is. “Dat betekent de baasjes trainen in plaats van de hond! Te vaak wordt de oorzaak bij het dier gelegd, terwijl het gedrag bijna altijd een reactie is op een actie van de baasjes”, zegt de hondenkenner.

In het geval van Lola is Ulrike op zoek gegaan naar een oplossing die zowel voor de baasjes als voor de hond werkt. “Ik heb voor Lola voor een hondenopvang gekozen waar de baas ook getraind wordt. Lola komt weer in contact met soortgenoten en de eigenares van de opvang leert Karin en Ed leiderschap te nemen, de hond grenzen mee te geven en zo weer de overhand te nemen.”

Hondenoppas via Verhuisdieren

Lola is nu geen hele dagen meer alleen thuis en de eigenaren kunnen zonder schuldgevoel werken. “Wel zullen  ze af en toe tijd moeten indelen om echt quality time door te brengen met Lola. Dat heeft ze nodig en verdient ze. Een hond is geen mens, maar heeft wel dezelfde behoefte als een kind. Het is als eigenaar jouw verantwoordelijkheid aan die behoefte te voldoen. En loop je tegen situaties aan waarvan je niet weet hoe ze op te lossen, zoek hulp. Bijna elk probleem is op te lossen”, sluit Ulrike af. Via Verhuisdieren kun je eenvoudig op zoek naar een oppas voor je huisdier of hulp bij de verzorging.