Is jouw hond bang in het donker?

Er zijn honden die bang zijn in het donker. In sommige gevallen leidt dat echt tot problemen; ze durven bijvoorbeeld in de winter niet meer naar buiten voor een avondwandeling. Hoe komt het dat sommige honden bang zijn in het donker?

Hondenexpert door Ulrike Meder en Nienke Oort
07-11-2020

Hondengedragsdeskundige Ulrike Meder legt het uit. “Van nature hebben honden geen moeite met donker. Sterker nog: ze kunnen zelfs beter zien in het donker.  

Neem de wolf. Hij jaagt juist in het donker. Daar pakt hij zijn voordeel mee. Ze signaleren warmte, ruiken hun prooi en maken gebruik van het feit dat de prooi hen niet goed kan zien aankomen.

Echter, honden die op straat leven hebben geleerd dat de avonden juist minder veilig zijn. Ze zijn kwetsbaarder en hebben zich aangepast door overdag naar eten te zoeken. ’s Avonds kruipen ze nu weg in een holletje, om te rusten en uit het zicht te blijven.”

Socialiseer je pup met donker

Maar hoe zit het dan met onze eigen honden die we van pup af aan krijgen? “Als nieuwe baasjes van een pup ‘vergeten’ we vaak onze honden te socialiseren met donker. In de zomer wordt het natuurlijk pas laat donker dus is er vaak geen gelegenheid en in de winter associëren we donker met kou, onguur en ‘we blijven lekker binnen’. Dus als de pups niet leren dat donker net zo normaal is als in het licht wandelen en ze daar pas op latere leeftijd mee in aanraking komen, kunnen ze een angst ontwikkelen voor donker.”

Het begint al bij het baasje, zegt Ulrike. “Stel het is donker en de hond is terughoudend met de deur uit gaan. Als baasje vraag je je af wat er aan de hand is en begint te twijfelen. Dat voelt de hond en daarmee werk je zijn argwaan in de hand. Dat kan van kwaad tot erger gaan.”

Laat je hond zien dat donker niet eng is

De oplossing ligt bij de baas. “Wees daadkrachtig en assertief en laat je hond voelen dat er niets is om bang voor te zijn. Geef je hond de leiding, maar dwing hem niet! Wat kan helpen is om de eerste wandelingen in het donker te doen samen met een andere hond die niet bang is. Die geeft dan het voorbeeld en dikke kans dat jouw hond volgt. Als hij dan een paar keer een positieve ervaring heeft, zal het naar buiten gaan in de avond steeds makkelijker gaan.”

Wat ook nog kan is je hond even een stukje mee te nemen in de auto, ergens uit te stappen waar hij zich comfortabel voelt en laat de hond naar huis lopen. Een hond in angst wil altijd naar zijn veilige nest en zal dus graag naar huis lopen. Op het moment dat dat een paar keer goed gaat, heb je goede kans dat hij uiteindelijk ook makkelijker naar buiten gaat.”

Verlichting voor je hond

Als de angst echt diep geworteld zit en het niet lukt om het vertrouwen te herstellen door met een andere hond erbij te wandelen, is het zaak om een gedragskundige in te schakelen. “Het is namelijk niet eenvoudig om deze angst te rehabiliteren, maar hat kan wel.”

Natuurlijk is het van belang dat je je hond zichtbaar maakt in het donker door een verlichte halsband of een simpel fietslampje aan zijn halsband te bevestigen. “Het laatste wat je wil, is dat dat de hond bijvoorbeeld wordt aangereden door een fietser of omver gelopen wordt. De wandeling moet een positieve ervaring zijn - voor mens en hond!”

Contact met onze hondenexpert