Kattendag: acht tips voor een gelukkige kat

De kat is inmiddels zo’n populair huisdier dat er sinds 2002 internationaal een dag voor hen georganiseerd wordt; 8 augustus. Op deze dag is er extra aandacht voor dit voor veel mensen fijne huisdier. Een dag om eens te kijken hoe je je kat (nog) gelukkiger maakt.

Kattenexpert Kirsten Meijer
08-08-2018

Acht tips voor een gelukkige (huis) kat:

  1. Heb je een kat die binnen blijft?
    Kijk dan eens of je je kat toegang kan geven tot de afgezette tuin balkon of dakterras.
     
  2. Komt je kat buiten?
    Sommige katten kunnen geïrriteerd raken van de jeuk van vlooien, andere katten likken zich kaal. Katten kunnen ook last krijgen van wormen in hun darmsysteem. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je kat ontwormt en ontvlooit en controleer je kat ook regelmatig op teken. Richtlijn voor ontwormen is 1x per kwartaal en ontvlooien 1x per maand. Mocht je kat regelmatig een teek hebben, kies dan voor een middel wat zowel vlooien als teken behandeld. Haal eventuele teken weg met een tekenpen.
     
  3. Heb je meerdere katten?
    Zorg er dan voor dat je meerdere voerplekken hebt verdeeld over je huis. Dit geldt ook voor waterbakjes, krabmogelijkheden, slaap- en schuilplekken. Plankjes aan de muur of het creëren van plekken in een boekenkast vinden veel katten ook prettig. Lekker hoog, dan kan hij goed de kat uit de boom te kijken.
     
  4. Heb je een oudere kat?
    Veel dierenartsen bieden een seniorconsult aan. Maak hier het liefst 2x per jaar gebruik van zodat eventuele ouderdomskwaaltjes of typische ouderdomsziektes snel onderkent worden. Kijk daarnaast ook of er aanpassingen in je huis en/of tuin nodig zijn. Veel oudere katten krijgen last van artrose. Een kattenbak met een lage instap, opstapmogelijkheden om naar zijn favoriete (hogere) slaapplek te komen en warme en droge schuilplekken in de tuin maken zijn leven een stuk prettiger.
     
  5. Heb je een kitten in huis?
    Leer deze alvast dat de reismand niet eng is door deze in de woonkamer te zetten, een dekentje met zijn eigen geur in te leggen, het bij spel te betrekken en er af en toe wat brokjes in te leggen. Dit maakt een dierenartsbezoek wat minder spannend voor je kitten.
     
  6. Heb je jongere kinderen en een of meerdere katten in huis?
    Creëer dan meerdere hogere plekken voor je kat(ten) waar je kinderen niet bij kunnen. Hier kan je kat dan rustig liggen wanneer hij wel in de buurt wil zijn, maar de aaigrage handjes van je kind wil ontwijken.
     
  7. Speel regelmatig met je kat.
    Dit versterkt de band met jou en het houdt hem lekker bezig. Doe dan zoveel mogelijk de bewegingen van een prooi na, dat motiveert je kat makkelijker om te spelen. Een langere hengel kan dit nog beter nadoen en zorgt er bovendien voor dat je kat zich niet per ongeluk vergist door in je handen of voeten te bijten. Je kan een spelsessie afsluiten met het geven van wat lekkers zodat hij het gevoel krijgt dat hij een prooi heeft gevangen. Dan gaat hij een volgende spelsessie nog leuker vinden.
     
  8. Katten eten graag meerdere keren per dag een klein beetje.
    Daar is hun lichaam op ingesteld. Geef je kat daarom onbeperkt of 4 á 5 keer per dag wat te eten. Hiermee voorkom je dat je kat regelmatig honger heeft.