Socialisatieproblemen bij herplaatsing hond

Het adopteren van een tweedekans hond via Verhuisdieren is een mooie en fijne gebeurtenis. Zeker als bij het eerste contact blijkt dat er een match is en de herplaatsing doorgaat. Het kan gaan om de adoptie van een dier uit het buitenland dat nog een beetje moeten wennen. Je moet dan misschien nog werken aan de socialisatie van je hond.

Hondenexpert Nienke Oort en Urike Meder
24-04-2020

Hoe goed de overname ook voelt, soms komt na een paar weken toch gedrag naar boven waar je als nieuwe baasje niet op gerekend had. De hond vertoont op bepaalde vlakken gedrag dat niet sociaal is.

Kansen om te trainen

Er zijn hondeneigenaren die hun hond niet voldoende sociaal gedrag aanleren. Hierdoor krijgt de hond niet de kans om te leren hoe hij omgaat met mensen en andere dieren. In dat geval kun je als nieuw baasje hier nog wel op trainen. Een hond die wel sociaal is, kan een wereld van verschil zijn.

Hoe herken je asociaal gedrag bij je hond?

  • Uitbundig gedrag naar andere honden, zoals eropaf stormen of er bovenop spingen.
  • Niet op tijd stoppen bij intens spelen en signalen van de andere hond niet opvangen of negeren.
  • Uitvallen naar mensen of honden, vaak een teken van onzekerheid als een hond strak aangelijnd is.
  • Tegen mensen opspringen.

Teckels springen op tegen een persoon

Leiding geven en gevoel van vertrouwen

Het is niet altijd makkelijk ongewenst gedrag aan te pakken. Stel: een hond valt uit naar mensen die op bezoek komen. De eerste keer schrik je als baasje. De tweede keer ben je vooraf al bang dat het gaat gebeuren en dat voelt de hond. Je verliest het vertrouwen in het dier en het dier in jou. Terwijl jij op dat moment de leiding hoort te nemen en de hond op jou wil vertrouwen. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken en dat kan lastig zijn.

Hond uit balans

In veel gevallen is gewenst gedrag ook gelukkig best eenvoudig aan te leren. De hond is dan niet in balans en er is niet voorzien in de behoeften van de hond. Let dan op voldoende beweging en uitdaging, regels en regelmaat. Socialisatie begint bij de band tussen eigenaar en hond. In eerste instantie leert de eigenaar te leiden en de hond te volgen. Als de balans hersteld is, zal de hond zich blijer en netter gedragen. Bij ernstigere gevallen kan een stabiele hondenroedel een goede resocialisatie zijn.

Hond afleiden

Voor het baasje is het heel belangrijk de hond uit zijn spanning te halen als hij verkeerd gedrag gaat vertonen. Dit kun je doen door je hond af te leiden. Zo vestig je zijn aandacht op jou en leidt je af van datgene dat het ongewenst gedrag triggert. Beloon de hond als hij relaxt en rustig is.

Gedrag andere honden meenemen

Let als baasje niet alleen op je eigen hond, maar ook op het gedrag van passerende honden. Kom je een hond tegen die angstig lijkt of aangeeft persoonlijk ruimte te willen, corrigeer je hond dan met behulp van een lange lijn. Gebruik een lange lijn in combinatie met een tuigje, waarbij de lange lijn gewoon op de grond ligt. Bij overenthousiast gedrag stap je als baasje op de lijn. Je haalt de hond zo direct uit de spanning en hij vestigt zijn aandacht weer op jou.

Rustig gedrag belonen

Het is vooral belangrijk druk gedrag en opwinding niet te belonen. Beloon de hond juist als hij rustig en kalm is. Wil hij overenthousiast op iemand of een andere dier afrennen? Voorkom dit gedrag en laat hem pas gaan als hij rustig is. Zo leer je hem in kalmte mensen en andere dieren te benaderen. Een sociale hond is een rustige hond die in balans is en vertrouwt op jouw beslissingen.

Cursus Hondentaal begrijpen

Veel gedragsproblemen ontstaan doordat baas en hond elkaar niet begrijpen. Door beter te gaan begrijpen wat je hond je probeert duidelijk te maken, ontstaat er minder onbegrip en dus ook minder frustratie. Via de Huisdierenschool kun je verschillende interessante cursussen ontdekken, zoals:

Cursus Hondentaal begrijpen