Vakantiecheck voor je hond

Vakantie is de heerlijkste tijd van het jaar! Lekker ontspannen en uitrusten. Wil je dat je hond ook zoveel mogelijk van de vakantie geniet, of hij nu thuis blijft of mee gaat? Hondengedragskundige Ulrike Meder zet een aantal aandachtspunten voor je op een rij.

Hondenexpert Nienke Oort en Ulrike Meder
03-08-2017

“Natuurlijk moet je alle vaccinaties op orde hebben en zo ook het paspoort van de hond. Dit is verplicht in sommige landen. Dan moet je je als baasje beseffen dat een hond andere behoeften heeft dan de mens. Hij houdt eigenlijk het meest van een dagelijkse routine. Op vakantie zal dat heel anders zijn, dus het is wel handig om te weten hoe je zoveel mogelijk rekening kunt houden met je viervoeter.

Hond mee in vliegtuig of auto?

Als je met het vliegtuig gaat, is het belangrijk uit te zoeken of je hond mee mag in de cabine of dat hij in het luchtruim mee moet. Sowieso is vliegen stressvol voor een hond, maar als hij in het luchtruim moet, nog iets meer. Voor mijn gevoel doe je een hond geen plezier met een stressvolle vlucht voor een weekje vakantie. Mocht je langer dan vier weken gaan, is het wellicht de moeite waard.

Een vakantie met de auto is wat dat betreft ontspannender. Hou er wel rekening mee dat de rit langer duurt omdat je elke twee uur even moet stoppen om de hond zijn benen te laten strekken, water te laten drinken en zijn behoeften te doen.

Houdt rekening met de warmte

Vergeet ook niet dat het heel warm kan worden in de auto, ook als je rijdt! Heb je een ras dat slecht tegen de warmte kan, vraag dan desnoods aan een vachtexpert of het misschien verstandig is om je hond te scheren zodat hij de warmte beter kan handelen.

Verdiep je ook even in de landen waar je naar toe gaat of doorheen reist. In Duitsland is het dragen van een muilkorf in het openbaar vervoer bijvoorbeeld verplicht!

OP VAKANTIE MET DE HOND

Vraag jezelf af of je je hond een plezier doet met een bezoek aan een drukke, warme stad...

Denk vervolgens goed na over de bestemming waar je naar toe gaat. Is het een drukke stad? Kan je hond omgaan met die prikkels? Wordt het niet te warm? Datzelfde geldt voor een strandvakantie. Een hond houdt het niet vol, een hele dag op het strand. 

Hond achterlaten in hotel

Het alternatief: achterlaten in het hotel of huisje is vaak ook riskant. Sowieso is het voor het dier niet leuk om uren lang alleen gelaten te worden en omdat het een vreemde omgeving is, zou je hond een verlatingsangst kunnen ontwikkelen. Wat dat betreft is een camper eigenlijk het meest ideaal: het is een eigen bekende omgeving waar je hond zich makkelijker zal kunnen ontspannen.

Is je hond gevoelig voor voerwisselingen? Bedenk dan dat het lang niet altijd mogelijk is om hetzelfde voer te kopen in het buitenland. Neem dus voldoende eten mee. 

Lijstje voor de hond:

  • Eigen voer
  • Mand/dekentje
  • Speelgoed
  • Lange riem (voor de veiligheid op onbekend terrein)

Opvang voor de hond 

Blijft je hond thuis? Probeer dan de best mogelijke opvang voor hem te regelen. De goede kennels zitten vaak maanden van te voren vol. Maar onthoudt dat ook kennel redelijk stressvol kan zijn: je hond is 24/7 omringt met soortgenoten, die hij zelf niet uitkiest.

Het allerbeste kun je een oppas aan huis regelen die voor je dier zorgt in zijn eigen omgeving. Of hem bij familie of vrienden brengen die hij kent. Dan kun jij ontspannen op vakantie en is je hond relaxt en blij als jij weer thuis komt!

En tot slot: voel je niet schuldig als je je dier achterlaat. Hij snapt de emotie niet en zal zich juist zorgen om je maken. Je kunt het best een dag van te voren al 'afscheid' nemen en op de dag zelf hem wegbrengen en direct weggaan. "

Contact met onze hondenexpert