Wintertips voor je hond

De winters zijn tegenwoordig niet meer zo koud als vroeger, maar als de winter dan zijn intrede doet volgen hier wat tips voor de verzorging van jouw hond tijdens de koude wintermaanden.

Vachtexpert Diana Leeuwe
06-02-2021

Als jij met de hond naar buiten gaat als het vriest of sneeuwt, zorg dan dat jouw dier goed in beweging blijft. Hij/zij kan namelijk flink afkoelen in de kou en ook als je maar even stil staat, dan kan jouw hond al last krijgen. De voetzolen zorgen voor de temperatuursregeling van de hond en als hij dus in de koude sneeuw staat of of een bevroren ondergrond kan zijn lichaamstemperatuur aardig snel afkoelen.

Wintervacht

Onze honden leven voornamelijk binnen, maar toch krijgen ze een wintervacht. Als de temperatuur kouder wordt en het sneller donker is, verandert de vacht automatisch mee.

Voor gladharige honden is dit verschil van winter en zomer minder goed te zien. Zij kunnen dus wel wat extra bescherming gebruiken tijdens een uitlaatbeurt in de winter. Een jas of trui aan is dan helemaal niet zo gek. Zorg bij deze honden ook voor dat ze goed in beweging blijven. Als jouw hond van rennen in de sneeuw houdt is dit prima! Kleine hondenrassen die laag bij de grond staan zoals chihuahua’s of dwergtekkels hebben het sneller koud. Aan de grond is de temperatuur altijd kouder. Deze dieren kunnen beter niet te lang buiten vertoeven.

Voetzolen insmeren met vaseline

Vaak krijgen honden last van hun pootjes als ze door de sneeuw of natte ijzel lopen. Dit merk je aan het vaker optillen van een voorpoot. Langzaam lopen of veel likken aan de pootjes na afloop van de wandeling. Dit kan je voorkomen door de voeten vooraf te verzorgen. Bij sneeuw zullen er ijsbollen aan de haren ontstaan, dit kan voorkomen worden door de haren kort te knippen en/of in te smeren met vaseline of oliën (bv kokosolie). Er bestaat ook een speciale potenwax om de voeten vooraf mee in te smeren.

Na een winterse wandeling kan je altijd het beste de voetjes afspoelen. De pekel of zout dat gestrooid is, kan de voeten irriteren en als de hond gaat likken zal hij het ook binnen krijgen en dit is niet gezond. Gewoon afspoelen in een bakje lauw warm water is al voldoende. Veel winterpret toegewenst met jouw viervoeter!

        Mail je vraag