Zwerfdieren aanpakken op Curaçao

Piet Hellemans is niet alleen dierenarts in Amsterdam of op televisie. Waar en wanneer hij kan zet hij zich in voor sterilistatieprojecten in landen waar het aantal zwerfdieren een probleem vormt. Zo ook in Curaçao. Onlangs vloog onze dierenarts naar dat Nederlandse eiland om daadwerkelijk een verschil te maken.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
14-07-2018

“In het najaar van 2017 was ik met Stichting Wings for Animals op Curaçao om katten en honden te steriliseren. Rond deze periode had Stichting Animals Today ook een documentaire gemaakt (Lost in Paradise) over het leed van de (zwerf)honden op Curaçao.

Ik werk al jaren samen en Animals Today en House of Animals en een logisch plan na de inventarisatie van het probleem was om dit gezamenlijk aan te pakken door een groot sterilisatieproject op te zetten.

Populatie honden Curaçao: 10.000-40.000

De schattingen van de populatie honden op Curaçao ligt tussen de 10.000 en 40.000 dieren, en alle niet-gesteriliseerde teefjes krijgen één of twee nestjes per jaar van gemiddeld zo'n 8 pups. Hoe meer honden er leven, hoe hoger de infectiedruk voor ziekten als parvo en distemper, hoe minder er te eten is, en hoe meer conflicten er onderling ontstaan en er aanrijdingen plaatsvinden.

Naast het steriliseren van de honden is educatie over de verzorging van honden ook van belang om dit probleem structureel op te lossen.

sterilisatieproject piet hellemansMet House of Animals wisten wij tien dierenartsen op te trommelen die allemaal graag mee wilden werken aan dit project. In samenwerking met dierenartsen op Curaçao, verschillende stichtingen en bedrijven (in en buiten de dierenbranche) hebben wij dit project op poten gezet en tot een succes kunnen brengen.


Ruim 400 honden honden geholpen

We reisden met z’n allen af naar het eiland en wisten in 5 dagen zo’n 400 honden te steriliseren. Zes strijkplanken fungeerden als operatietafel en een team van zo’n 100 vrijwilligers stond ons dierenartsen bij.

Elke hond kreeg zijn eigen personal assistant (PA) toegewezen, en daarmee doorliep de hond en zijn PA ons hele traject; een pre-anesthetisch onderzoek, de narcose prikken, het scheren en wassen, het opereren en uiteindelijk het uitslapen. Iedereen heeft deze periode keihard gewerkt en geweldig samengewerkt, anders hadden we deze klus ook nooit kunnen klaren.

Deze 400 honden steriliseren is nog niet de oplossing van het probleem helaas, maar voorkomt wel het komende jaar duizenden nieuwe hondjes op Curaçao. Om deze aanpak echt te laten slagen moet zo’n actie vaker en nog grootser worden opgezet. Wij en onze vrijwilligers zijn er in elk geval klaar voor en willen dolgraag doorpakken!"