De haken en ogen: Een hond uit het buitenland naar Nederland verhuizen

Onderweg met je camper vind je een nestje puppy's bij een vuilcontainer, je haalt een lieverd uit het overvolle asiel of helpt om een andere reden een dier uit het buitenland. Je wil het dier heel graag helpen, maar vergeet niet dat het importeren van een hond of kat naar Nederland (of ook België) aan regels gebonden is. 

Nieuws Chantal Antheunisse
29-02-2024

Stel jezelf voor het importeren deze vragen:

De dieren in sommige landen hebben het vaak niet zo prinsheerlijk als sommige van onze huisdieren in Nederland en België. Natuurlijk zijn er ook genoeg dieren in Nederland op zoek naar een nieuw huisje en zitten asielen vol, maar soms zijn er redenen dat je niet kan wegkijken van het dierenleed in een ander land. Zoals beschreven in deze blog zijn er een aantal vragen die je aan jezelf kan stellen voordat je besluit een hond naar Nederland te halen, denk aan:

  • Heeft de hond het echt zo slecht of redt hij zichzelf wel in zijn huidige leefomgeving?
  • Is er een lokale oplossing voor het dier? Is het dier bijvoorbeeld beter af met een lokale dierenartsbehandeling of bij een lokaal opvangadres?
  • Zijn er gezondheidsredenen (mediterrane ziektes) of gedragsproblemen waar vooraf rekening mee gehouden moet worden?
  • Heb jij de tijd, energie en (financiële) middelen om het dier naar Nederland te halen en in elk geval tijdelijk voor het dier te zorgen?
  • Heb je thuis al andere dieren en weet je zeker dat zij samen kunnen leven?

Over vele van deze punten kan je je inlezen in de blog ´Pas op voor vakantieliefdes´, Gedragsproblemen bij de buitenlandse hond of lees meer in deze magazines voor de Buitenlandse Hond.

Belangrijk: Geen directe plaatsing, maar eerst gastgezin bij Verhuisdieren

Wij hebben bij Verhuisdieren de huisregel voor honden van stichtingen en alle dieren van particulieren, dat een dier nooit direct vanuit het buitenland herplaatst mag worden. Je mag dus geen herplaatsprofiel voor het dier aanmaken als deze nog in het buitenland verblijft.Dieren worden eerst bij jou in huis, een familielid, een gastgezin of een fijne opvang in Nederland geplaatst voordat ze op Verhuisdieren worden gezet. 

Dit zorgt er namelijk voor dat er altijd een achtervang is, als de adoptie niet goed verloopt. En zorgt voor een betere succesmatch, aangezien je weet hoe het dier in Nederland functioneert en wat voor Nederlands huisje het beste bij het dier past. Ook kan de mogelijke adoptant eerst kennismaken en voelen of er een klik is. Van een foto is dat toch een stuk lastiger te bepalen.

Het rechtstreeks plaatsen vanuit het buitenland is dus helaas niet toegestaan. Je leest meer over het vinden van een gastgezin via Verhuisdieren. Dit gastgezin moet dan voldoen aan een aantal regels, waarover je meer leest in de blog ´Regels voor het gastgezin´ Probeer eerst in je eigen netwerk te kijken, want het vinden van een goed gastgezin of Nederlandse opvang is moeilijk.

Maak met het gastgezin ook duidelijke afspraken. Ze zijn het vangnet voor een dier. In Nederland zitten de asielen vol en ook op Verhuisdieren.nl staan op dit moment veel dieren. We willen voorkomen dat het dier uiteindelijk geen plekje heeft om heen te gaan. Het gastgezin draagt zorg tot er een adoptant is gevonden en ook bij een mismatch moet het dier altijd terug kunnen. Leg dit bij voorkeur op papier vast.

De regels bij het importeren van een buitenlandse hond naar Nederland

  • Honden uit het buitenland moeten binnen twee weken juist geïdentificeerd en geregistreerd worden volgens de meest recente regels van het RVO.
  • Voor de juiste registratie, vraag jij of het gastgezin een UBN voor niet bedrijfsmatige honden (RVO-website) aan. Een buitenlands dier dat herplaatst wordt via Verhuisdieren moet geregistreerd zijn in Nederland met een UBN.
  • Per land zijn er verschillende regels (zoals gezondheidscertificaat, Traces-document, rabiës titer test), voor het invoeren van het dier, waar je aan moet voldoen. Je leest per land de meest recente regels op de website van de NWVA ´Regels voor particulieren die honden of katten invoeren´. Voor verschillende landen geldt ook een andere incubatietijd van een vaccin. Voor landen binnen de EU geldt meestal 3 weken, maar daarbuiten 3 maanden. Wees ervan bewust dat er voor deze incubatieperiode ook opvang geregeld moet worden in het huidige land. Je kunt een dier dus niet direct meenemen.
  • Honden moeten minimaal 48 uur op het eerste adres in Nederland verblijven, voordat een herplaatsprofiel op Verhuisdieren aangemaakt mag worden.
  • ​​​​​​​Als je een hond importeert, blijf je in alle opzichten verantwoordelijk voor de hond tot, én een periode ná, een succesvolle herplaatsing.

Tips: Adoptie en overdracht buitenlandse dier

Als het dier uiteindelijk is geland (letterlijk en figuurlijk) in ons koude kikkerlandje, dan kan je kijken of je die ´forever home´ voor het diertje kan vinden. Het is altijd belangrijk, maar voor de buitenlandse hond des te meer, om de herplaatsing en overdracht zo goed mogelijk te begeleiden. 

In onze huisdierenbijsluiter vind je op de pagina ´Huisdier Herplaatsen´ meer informatie over het maken van een herplaatsprofiel en het herplaatsen zelf. 

  • Probeer een zo goed en uitgebreid mogelijk beeld van het dier te scheppen, inclusief informatie over het karakter, het ideale huisje, de medische gezondheid, de achtergrond enzovoort.
  • Houd je profiel up-to-date!
  • Reageer spoedig op geïnteresseerden en bedenk van tevoren wat je van hen verwacht.
  • Zorg dat jij een goed beeld krijgt van de nieuwe potentiële adoptant, ga op huisbezoek, ga samen wandelen (het liefst meerdere keren) of maak een kleine vragenlijst voor jezelf.
  • ​​​​​​​Regel een overdrachtsovereenkomst (zie hier voorbeeld Overdrachtsovereenkomst) en maak duidelijke afspraken over een proefperiode.

De overdracht van het opvangadres naar de uiteindelijke eigenaar is een laatste, maar zeer cruciale stap in het verhuizen van het dier wat jij wilt helpen. In de Huisdierenbijsluiter van Verhuisdieren vind je wederom veel informatie over hoe jij die overdracht goed kan begeleiden:

  • Kijk naar de behoefte van jouw dier
  • Zorg dat er vertrouwen is
  • ​​​​​​​Zorg voor een goede overdracht

Bedankt dat jij je zo inzet voor het dier om het een beter leven te geven, dat waarderen wij als Verhuisdieren heel erg. Heb je nog vragen, overleg dan met jouw eigen dierenarts, neem contact op met één van bovenstaande instanties of mail je Verhuisdieren vragen naar support@verhuisdieren.nl