Wat te doen als een kat in huis plast

Bij Verhuisdieren komen veel verzoeken voor herplaatsing binnen voor katten die in huis plassen. Onzindelijkheid is echter goed te verhelpen en ook aan markeergedrag is vaak iets te doen, zeker als een kat nog niet zo lang sproeit.

Kattenexpert Yvon Sweere
09-10-2021

Plast jouw kat in huis? Volg dan onderstaand stappenplan:

Medisch onderzoek

Laat als eerste de urine van de kat onderzoeken. Bij zowel onzindelijkheid als markeergedrag spelen medische oorzaken vaak (mede) een rol. Aandoeningen van de lagere urinewegen, nierproblemen, suikerziekte en cognitieve disfunctie (een vorm van dementie) kunnen onder andere tot onzindelijkheid leiden. Ook pijn tijdens het plassen of gewrichtsproblemen bij de oudere kat, kunnen ervoor zorgen dat een kat de kattenbak gaat vermijden. Op mijn speciale website over onzindelijkheid vindt je tips voor het verzamelen van de urine van jouw kat.

Onzindelijk of sproeien?

Is een medische oorzaak uitgesloten, probeer dan te achterhalen of de kat onzindelijk is of met urine sproeit. Dat zijn verschillende problemen met verschillende oorzaken. We spreken van onzindelijkheid als een kat zijn behoefte doet op een andere plek dan de kattenbak. De kat zit hierbij in een gehurkte houding en plast op bijvoorbeeld het bed, de bank of gewoon op de grond. Dit zijn meestal grote plassen. Als katten hun omgeving met urine markeren (sproeien), doen ze dat meestal in de typische sproeihouding: met de staart omhoog sproeien ze de urine recht achteruit. Dit betreft meestal kleine beetjes urine op strategische plaatsen in huis zoals ramen, deurposten en looproutes.

Tips

Plassen in huis wordt bijna altijd veroorzaakt door de aangeboden ontlastlocaties; vieze bakken, overdekte bakken, te kleine bakken, te weinig bakken, verkeerde vullingen of verkeerde locaties. Ga in het geval van onzindelijkheid dus aan de slag met de kattenbakken. 

Markeergedrag treedt vaak op als een kat zich ‘bedreigd’ voelt en zijn territorium veilig wil stellen. Zorg in dat geval dat er geen vreemde katten in het huis of in de tuin kunnen komen. Installeer een luik met chiplezer en scherm de tuin af. Mocht uw kat nog niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn dan is dat uiteraard de eerste stap.

Kattengedragsdeskundige

Lukt het met bovenstaande tips niet om het probleem op te lossen, schakel dan een gediplomeerde en ervaren gedragstherapeut in. Een deskundige kan een analyse van het probleemgedrag maken en adviezen geven die aansluiten bij de oorzaak.

Geef geen geld uit aan allerlei hulpmiddelen zolang nog niet duidelijk is wat er precies aan de hand is. Een middel tegen stress heeft bijvoorbeeld geen enkel effect als een kat onzindelijk is vanwege het kattenbakmanagement. Een overzicht van gediplomeerde en ervaren gedragstherapeuten is te vinden op de website van Tinley en de Stichting Kwalitatieve Gedragstherapie voor Katten. Welke therapeuten vergoed worden door dierverzekeraars is te zien op de website van het Platform van Professionele Diergedragstherapeuten.