Werkt osteopathie bij de hond?

Osteopathie bij de hond. Kan dat? En wanneer kan dat nuttig zijn? Bianka van der Klomp past osteopathie toe bij dieren en legt uit bij welke klachten een dergelijke behandeling van nut zou kunnen zijn. 

Gastbloggers Bianka van der Klomp
31-01-2018

"Osteopathie is een therapie die ingezet kan worden voor verschillende klachten. Dit kunnen klachten zijn aan het bewegingsapparaat zijn zoals mank lopen, met één of meerdere poten slepen, stijf bewegen of moeite hebben met opstaan vanuit zijn mand. Niet makkelijk kunnen gaan zitten of liggen of een pijnuiting geven bij een bepaalde aanraking. 

Wanneer kan osteopathie helpen?

Maar er zijn meer klachten waarvoor je bij een osteopaat terecht kunt en waar je misschien niet zo 1, 2, 3 aan zou denken. Denk bijvoorbeeld aan langdurig of steeds terugkerende diarree klachten, niet goed willen eten, regelmatig overgeven, terugkerende oorontstekingen of andere huidproblemen, incontinentie of verandering van gedrag naar andere honden. 

Eigenlijk kun je zeggen dat je met bijna alle klachten die niet acuut zijn ontstaan, die regelmatig terugkeren (chronisch zijn) en waar je dierenarts geen oorzaak van kan vinden of alleen de symptomen kan bestrijden, bij een osteopaat terecht kunt. 

Osteophatie bij de hond

Bianka onderzoekt een herder op mogelijke blokkades

Wat is osteopathie precies?

Osteopathie is een holistische aanpak van lichamelijke klachten. Dit betekent dat alle aspecten van het functionerend lichaam onderzocht en eventueel behandeld worden en dus niet alleen op de locatie waar de klachten zich uiten.

Osteopathie richt zich op drie van elkaar afhankelijke systemen in het lichaam:

  • het pariëtale systeem = het bewegingsapparaat bestaande uit de botten, spieren en gewrichten;
  • het viscerale systeem = de inwendige organen met de bloedvaten en het Iymfesysteem;
  • het cranio-sacrale systeem = schedel, hersenvliezen en ruggenmergsvlies, zenuwstelsel en de hersenvochtcirculatie.

Deze systemen staan in relatie met elkaar via het bindweefsel, dat zo belangrijk is voor het lichaam en dus ook voor de osteopaat. Bindweefsel ligt als dunne vliezen rondom en tussen spieren en organen. Deze worden de fascia genoemd. Net zoals in een mechanisch uurwerk hebben alle veertjes, schroefjes en radertjes hun plaats en functie, zodat het uurwerk kan functioneren. In het lichaam vormen de fascia het raderwerk. Zij hebben van hoofd tot teen contact met elkaar, gaan in elkaar over en bouwen zo als het ware één grote lichaamsfascia.

Osteopaat ontrafelt spanning in het lichaam

Dit bindweefsel bevat veel zenuwen en bloedvaten, waarlangs het communiceert met alle structuren in het lichaam. Bij klachten is het mogelijk dat de fascia zijn verdraaid of samengeperst. De communicatie wordt hierdoor onderbroken, waardoor er spanning ontstaat op de structuren. Die is voor de osteopaat te voelen. De behandeling is onder andere gericht op het ontrafelen van deze fasciale spanningen.

De uiting van het niet goed functioneren van het lichaam zie je meestal terug in het bewegingsapparaat en dan met name in de rug. 

Rugklachten bij de hond

De wervelkolom kun je zien als de mast van een zeilschip. Feitelijk ‘hangt’ een groot deel van het lichaam hieraan. De stagen worden gevormd door spieren en ophangsystemen (fascia) van organen. Elke spanning versterkt de trek van de ‘stagen op de mast van het lichaam’. Gelukkig kan het lichaam dit over het algemeen goed compenseren. Soms is de trekkracht echter te groot, waardoor een blokkade van de wervels en een verdedigende spierspanning ontstaat. Beide veroorzaken pijnklachten waardoor de hond bijvoorbeeld mank of strammer gaat lopen.

Wanneer de behandeling alleen gericht is op het losmaken van wervels of spierspanning wordt de oorzaak niet aangepakt. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de trek op de wervelkolom. Deze kan zich bevinden in de organen of misschien wel in een heupgewricht. Deze oorzaak wordt gemobiliseerd zodat de rug weer kan ontspannen.

Hond kan zich weer vrij bewegen

De behandeling richt zich op herstel van balans in het lichaam. Door middel van zachte mobiliserende technieken of manipulaties wordt de oorspronkelijke beweeglijkheid hersteld en de doorbloeding verbeterd waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Wanneer de blokkades en het bewegingsverlies zijn opgeheven, kan het lichaam zijn eigen balans weer terugvinden en kan de hond zich weer vrij en pijnloos bewegen!

Andere therapiën die mogelijk kunnen werken zijn hydrotherapie of fysiotherapie voor de hond.